02.03.2020 13:48
2 MART RİZE’NİN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNUN 102. YIL DÖNÜMÜ TÖRENLE KUTLANDI

2 Mart Rize’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 102. Yıl dönümü etkinliği Rize Valiliği önü tören alanında yapıldı.

Rize Valiliği ile Rize Belediyesi tarafından Atatürk anıtına çelenklerin konulmasıyla başlayan kutlama programında günün anlam ve önemine yönelik protokol konuşmaları yer aldı.

Günün anlamına yönelik bir konuşma gerçekleştiren Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, “Tarihi dönemlerden geçiyoruz. Bu vatana bin yıl bayraktarlık yapan bu millet, bu günlere hiç kolay gelmemiştir. Gençlerimiz Rize’nin tarihini bildikleri gibi ülkemizin tarihini de çok iyi bilmeleri lazım. Bu yapılan etkinlikler geçmişi hatırlamamız için ve oradan ders çıkarmamız için çok önemlidir. Bizlerde olması gereken şuur, bu ülke için, millet için neler yapabiliriz, nasıl çalışabiliriz ve nasıl başarılı olabiliriz konusunda daha şuurlu olabilmektir. 1.Dünya Savaşı sonrası, yurdumuzun dört bir tarafı -tarih sahnesinde birçok kez yer aldığı gibi- düşman işgaliyle çevrili durumdaydı. Dolayısıyla askeri birliklerimizin yetersiz kaldığı durumlarda devreye giren kuvvetlerimizin çoğunu köylerden, kasabalardan, kentlerden kopup gelen gönüllüler oluşturmaktaydı. Doğuda ve ülkenin birçok yerinde, önemli cephelerimizin çökertilmesi ve ciddi kayıplar vermemiz sonucu Karadeniz sahillerimizin savunmasına işte bu gönüllüler seferber oldu.

Başkan Metin gençlere seslenerek, “Bundan sonra bizlere düşen görev; milli ve manevi değerlerimize sahip çıkarak, birlik ve beraberlik içerisinde bölünmez bütünlüğümüzü korumak, Türkiye’yi muasır medeniyetler seviyesine çıkarmaktır. Özellikle genç arkadaşlarımıza seslenmek istiyorum; “Yurdu savunmanın en ucuz yolu eğitimdir” sözünü esas alarak elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız.

Bu duygu ve düşüncelerle kadim şehir Rize’mizin düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümünü kutluyor ve 102 yıl önce özgürlük, bağımsızlık ve kurtuluş için şahadet şerbetini içen tüm şehitlerimizi rahmet, saygı ve minnetle anıyorum” dedi.

Konuşmaların ardından kutlama etkinliği öğrenciler tarafından okunan şiirler ve Rize İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden oluşan Mehteran takımının gösterilerle devam etti.

Gösterinin ardından ilimizde okullar arası çeşitli dallarda yarışmaya giren öğrencilere Rize Valisi Kemal Çeber ve Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin tarafından ödülleri takdim edildi.

Ayrıca tören sonunda, İstanbul Rize Dernekler Federasyonu tarafından organize edilen ve Rize Valiliği ile Rize Belediyesi ve diğer paydaş kurumlar tarafından desteklenen “Rize İçin Bir Fikrim Var” projesi çerçevesinde ödüle laik görülen proje sahiplerine ödülleri verildi.

Ödül töreninin ardından Rize Valiliği önünde kurulan Resim sergisi gezilerek kutlama etkinliği son buldu.


Soru ve Görüşleriniz