19.06.2021 14:16
GASTRORİZE, BAŞKAN METİN’İN “ÇIRIHTA” YAPIMIYLA BAŞLATILDI..

GASTRORİZE, BAŞKAN METİN’İN “ÇIRIHTA” YAPIMIYLA BAŞLATILDI..

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, 1-3 Temmuz'da Rize'de yapılacak olan "GASTRO RİZE" tanıtım günlerini Ramada otel’de Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Genç ve GastroRize Organizatörü Gökmen Sözen’le düzenlenen basın toplantısıyla duyurdu. Toplantı Rize Mutfağının lezzetiyle marka haline gelen “Çırıhta” yapımı ve Basın mensuplarına ikramla başlatıldı.

GastroRize bu yıl 1-3 Temmuz’da kokusu, tadı ve lezzetiyle marka haline gelen “muhlama” yapımıyla başlayacak. Üç gün boyunca yerli ünlü şeflerin katılımlarıyla “Gastronomide Yerel Coğrafya’nın Önemi” , “Gastroekonomi Perspektifinden Tarımsal Üretim” , “Otellerde Yöresel Yemek Günlerinin Turizme Katkısı”, “Rize Mutfağı’nda Markalaşmanın Önemi”, “Bölgesel Ürünlerin Zincir Marketler Adaptasyonu” başlıkları ile alanında uzman katılımcılarla sektörün önde gelen temsilcilerinin yer alacağı oturumlarla gerçekleşecek.

Belediye Başkanı Rahmi Metin, toplantıda yaptığı açıklamada; “Şehirlerin imarı ve ihyası sadece alt ve üstyapılardan ibaret değildir. Varolan ve asli kimliğimizi oluşturan kültürel ve maddi değerlerimizi önce korumak, bilahare geliştirip muhafaza etmek, ardından o değerleri bir emanet bilinciyle yaşatıp bizden sonraki nesillere aynı şuurla teslim etmektir. GastroRize’yi, bu yıl 2021 yılı Temmuz itibarı ile başlattık. İnşallah ilerleyen yıllarda genişleterek, satışı pazarlamasını da; Rize Karayemişi, Rize Mandalinası, Rize Pepeçurası, Rize Böreği, Rize Böğürtleni, Rize Likapası (Mavi yemiş) vb. diye beğendimiz bu lezzetleri Türkiye ye ve Dünyaya tanıtırsak inanıyorum ki beğeni olarak karşılık görecektir. Çünkü örneğin Mandalinanın Rize den Türkiye ye yayıldığı bilinmiyor. Bizde bu lezzetlerimizi kültürel değerlerimizi yaptığımız bütün sosyal tesislerimizde ve meydanda postane arkasında oluşturacağımız Kültür sokağımızda satış ve sunum imkanı sağlayacağız.

Coğrafi işaretlere de değinen Belediye Başkanı Metin, “Coğrafi işareti olan; çayı, simidi, Rize bezi (feretiko),  muhlaması, Anzer balı, kavurması, pepeçurası, baston ekmeği, kuru fasulye yemeği, pidesi, koloti peyniri, enişte lokumuyla  insanlığa tarifsiz lezzetler sunar. Doğu Karadeniz'in ucunda, yeşillikle denizin hayat verdiği Rize Karadenizin en güzel şehirlerinden birisi aslında.  Çoğunlukla  istisna denebilecek kendine mahsus tabiatı,  insanı, şivesi, folklorü, yaşama biçimi, mimarisi, gelenekleri, tarihi değerleri, ehil ve yabani hayvanları, türküleri, çiçekleri, yolları, suları, sesleri, kuşları,  kemençesi, simidi, peyniri, balı, armutu, karayemişi likapası, lahanası, mısırı, elbette ki çayı ve çok lezzetli yemekleri vardır. Muhlaması, lahanası,        lahana sarması, mısır ekmeği,  çığırtası, hamsikolisi, hamsi pilavı, kavurması,   Fasulyesi, enişte lokumu,        sütlacı,   balı  ve çayı başta olmak üzere dünyanın en lezzetli yemeklerini dünya insanlığına duyurmayı ve tanıtmayı, hatta tattırmayı amaçlayan Rize Belediyemiz "GASTRO RİZE" adıyla ciddi bir etkinlikle görevini yapmanın huzurunu yaşıyor. Yaptığımız bu anlamlı ve Rize'mize çok büyük katkısı olacağını düşündüğümüz çalışmamızın hayırlı ve bereketli olmasını temenni eder katılımınızdan dolayı teşekkür ederim.”diye konuştu. 

Soru ve Görüşleriniz