03.07.2018 10:15
MONTE CARLO, RİZE'YE BENZİYOR!

MONTE CARLO, RİZE'YE BENZİYOR!

“Rize’ye kalenin görüntüsünü kapatmayacak şekilde inşaat izni veriyoruz”

Rize Belediye Başkanı Prof Dr. Reşat Kasap: Ben dünyada gezdiğim yerlerin şehirlerini inceliyorum. Fransa’ya görev icabı gittiğimde coğrafi olarak Rize’ye en çok Monaco’nun merkez şehri Monte Carlo’nun benzediğini gördüm. Şehrin yolları dar, tıpkı Rize gibi ama o dar yollarda formula yarışları yapıyorlar. Sahilden baktığımızda bütün evleri görüyorsunuz, bütün evler de denizi görüyor.

Rize’de ilk durağım Derepazarı. Babaocağım olan ilçeyi adım adım geziyorum. Çay mevsimi başladığı için herkes mahsulünü toplayıp çay alım merkezine teslim etme telaşında.. Çay toplayan akraba, tanıdık büyüklerimle sohbet ediyorum.. Bol bol fotoğraf çektiriyoruz. Sevgi ile sarıyorlar beni…Köyde uğradığım bir komşu evinde portakal ağacının çiçeklerinin mis kokusu eşliğinde, yöresel yemekler ikram ediliyor ve tabii ki demli bir çay..

Rize’nin manzarasını anlatmaya gerek yok, gerçekten muhteşem. Başkan Kasap ile gittiğimiz Ziraat Çay Bahçesinde çay topluyoruz. Burada çayın nasıl yetiştiğini görebiliyorsunuz. Çeşitli çayları deneme imkanı var, beyaz çay dahil.. Ayrıca çay bahçesi çıkışında kendiniz için veya hediyelik kuru çay alabilmeniz mümkün. Bahçesinde hem çay yetiştiriliyor hem Stevia (Rize şekeri). Stevia’nın tadına bakıyorum yaprakları çok tatlı.

Rize’de dolaşırken kime selam versem konu siyasete geliyor. Konuştuğum neredeyse herkes “Burası reisin memleketi AK Parti her zaman öndedir.” diyor. Rize’de, yediden yetmişe büyük bir Recep Tayyip Erdoğan sevgisi var. Seçim çalışmaları başladığından beri muhalif partilerin siyasi liderlerinin dilinden düşürmediği kent oldu Rize… Ama Rize halkı ‘Bizim için bir tane Rizeli var o da Recep Tayyip Erdoğan’ diyor.

Kendisi de Rizeli olan Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap ile konuşurken onun Rize’ye, Rize’nin de başkana alıştığını hissediyorsunuz… Başkan Kasap, “Nasıl bir Rize istiyorsam öyle bir Rize yapmak için çalışıyorum” diyor. Rize’yi ve Rizelilerin sosyal ve kültürel alanda istediği tüm projeleri hayata geçirirken, gençler için yaptığı projeler ile çok daha fazla mutlu olduğu gözlerinden okunabiliyor. Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap ile çok içten samimi bir Rize söyleşisi için bir aradayız.

Rize’yi yönetmek kolay bir görev olmasa gerek. Özellikle Cumhurbaşkanının memleketi olduğunu düşünürsek..

Rize’deki çarpık kentleşme konusundaki sıkıntıları biliyor. Ancak bu coğrafyanın getirdiği bir durum. Mesela düzlük olan İç Anadolu Bölgesi’nde kepçe vuruluyor, altyapı yapılıyor ve bitiyor. Halbuki biz yol yapabilmek için önce o alanı şekle sokmak zorunda kalıyoruz. En az 4 kat daha fazla masraf yapıyoruz. Ama engebeye ve coğrafi konuma rağmen Karadeniz’in incisiyiz. Doğası, denizi, çayı, havası, suyu ile dünyaya örneğiz. Yabancı turistler Türkiye’ye geldiğinde Rize’yi görmeden gitmez.

Şu an önemli bir projeniz var mı?

Rize’nin biyolojik arıtma ile birlikte su ve kanalizasyon problemini ortadan kaldıracak projemizi yapıyoruz. DSİ ile birlikte yürüttüğümüz derelerin ıslah projelerimiz var. Rize’nin taşkın haritasını çıkardık. Rize’nin bu konuda büyük taşkınlara neden olabilecek dereleri var. Ciddi tedbirler aldık. Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın talimatı ile Rize ilk defa uygulanacak bir sistemle pilot bölge seçildi. Derelerin yatağından başlayan tedbirler alıyoruz.

“Bu şehir daha nasıl güzel olabilir…”

Henüz belediye başkanı olmamıştım, bir gün durdum Rize’ye şöyle bir baktım, ‘bu şehir daha nasıl güzel olur’ diye sordum kendime.. İşte şimdi bütün o düşündüklerimi yapıyoruz.

Bir gün bu şehre belediye başkanı olacağınızı hiç düşündünüz mü?

Aslında hayır, ama hatırladığım bir şey var, ortaokul yıllarımdan bir atma türkü söylerdim.. Sözleri şöyle: ‘At bana da kapayım elindeki cevizi, okuyup olacağım belediye reisi…’

Gerçekten mi?

Gerçekten ortaokul yıllarında hep bu türküyü söylerdim.

Bir laf vardır bir şeyi kırk kez söylersen olurmuş….

Ben belki 150 kez söylemişimdir…

“Sosyal alanda çok çalışmamız var”

Engelsiz Rize projemiz var. Rize’de kaldırımlarda engelli işareti yoktu. Yeni yaya kaldırımlarında artık bunu yapıyoruz. Engelli asansörleri üst geçitlere yerleştirdik. Şarj üniteleri koyduk.

“Gençleri çok önemsiyorum”

Çocukları spor yapmaya teşvik etmek için özellikle semt sahaları yapıyoruz. Spor Toto’nun desteği ile.. Sağ olsun Spor Bakanımız Osman Aşkın Bak ile açılışlarını gerçekleştireceğiz. Böylelikle çocukların suç şebekelerinden ve olumsuzluklardan uzak tutmayı öğrencilerimizi kötülüklerden korumayı amaçlıyoruz. Spor sayesinde anne babalar çocukları ile sosyal bir iletişim kurmaya başlıyor.. Bu ailede olumlu etki sağlıyor. Çocuklarını buralarda spor yapıyor olmasına çok mutlu oluyorum, önlerinden geçiyorum bazen bakıyorum bütün sahalar dolu.. Gençlerle birlikte zaman geçirmeyi seviyorum, onlarla sohbet ediyoruz. Gençlik merkezi ve bilgi evimizde yoğun faaliyetler yapıyoruz. Gençler ile iç içe olmayı seviyorum. Onların fikirlerinden faydalanıyoruz. İsteklerini dinliyoruz.

Dünya şehirlerini geziyorsunuz.. Sizce Rize en çok nereye benziyor?

Ben dünyada gezdiğim yerlerin şehirlerini inceliyorum. Fransa’ya görev icabı gittiğimde coğrafi olarak Rize’ye en çok benzeyen Monaco’nun merkez şehri Monte Carlo’ya benzediğini gördüm. Gittiğim yerler arasında Rize’ye en çok benzeyen yer burasıydı. Şehrin yolları dar, tıpkı Rize gibi

Ama o dar yollarda formula yarışları yapıyorlar. Sahilden baktığımızdan bütün evleri görüyorsunuz, bütün evler de denizi görüyor. Evler kademe kademe yapılmış, biz önümüzü tamamen kapatmışız. Şimdi yeni projelerde kademeli kat sistemini getirdik. On iki kattan fazlasına izin vermiyoruz. Şemsiye sistemi getirdik. Kalenin görüntüsünü kapatmayacak şekilde inşaat izinleri veriyoruz. Yeni yapılan yerleri kurtaralım istiyoruz.

Siyaset nasıl burada?

Rize, Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın memleketi olması nedeniyle zaten seçimlerde hiçbir sorunumuz  olmaz.  Rize’nin üç milletvekili var. Ama mecliste Rizeli onüç milletvekilimiz vardı.

Siyasette bu kadar çok Rizeli olmasını neye bağlıyorsunuz?

Bu bölgenin insanı siyasette hizmet etmek, liderlik etmek, toplumda öne çıkma özelliklerine sahip bir yapıya sahip. Rize coğrafi olarak bireyselleşmeyi öne çıkaran bir şehir. Bu da siyasette başarıyı getirmiştir. Rize coğrafi açıdan yerleşim yeri bir birine uzak şehir olma özelliği var. Bu da tek başına mücadele etme becerisini getiriyor. Yaşama karşı daha güçlü olmayı sağlıyor, bu da toplumda öne çıkmasını liderlik etmesini sağlıyor. Anadolu’da yardımlaşma kültürü daha fazla ama Karadeniz, herşeyi kendi başına yapma mecburiyeti getiriyor. Tek olumsuz tarafı birlikte hareket etme ruhu zayıf bu da eğitimle kapatılabiliyor.

Alakasız olacak ama, Rize ile Trabzon arasındaki en önemli fark ne?

Trabzon’da herkes spor konuşuyor.. Rize’de siyaset konuşuluyor. Rize’nin özelliği bu ve bu yüzden siyasette daha öne çıkıyor.

 

Kentsel Dönüşüm

“Çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. 753 konutluk kentsel dönüşüm projemizi bitirdik. Hayrat bölgemizde 300 konutluk bir projenin ihalesi yapıyoruz. Rize çarpık bir kent, geldiğimizden beri düzeltmeye çalışıyorum. Allah’tan yeşili bol bir şehir görüntümüz güzelleşiyor. Yoksa Çin Seddi gibi km’lerce şehrin önü binalar yapılarak kapatılmış. Rize’nin kentsel dönüşümle yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor. TOKİ ile iş birliği ile TİMYA Vadisi projesini yaptık.“

DOLGU ALANI

Sahilde bir dolgu alanı kayıyor dendi.. Tam olarak nedir bu konu?

Kayma değil, sahilde 2-3 km’lik bir sahil bölümü dolgu alanıdır. Rahmetli başkan Ekrem Orhon tarafından zamanında doldurulmuş. O yıllarda (70’li yıllarda) yapılaşmaya açılmış. 2 bin 750 konut yaklaşık 500 işyeri bu alana eski teknoloji ile yapılmış. Şimdi bu yüzden risk taşıyor. Kamuoyuna yansıyınca bizde buradan bir ekip Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gittik konuyu aktardık. Sayın Bakanımız bizzat Rize’ye gelerek yerinde inceledi. Bu dosya şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının elinde, biz de belediye olarak ne gerekiyorsa yapıyoruz.

YEREL SEÇİMLER

Yerel seçimlerde yeniden aday olacak mısınız?

İşimi çok seviyorum. Hizmet aşkı var içimde. Birikimimi, bu açlığı her zaman hissediyorum. Nasıl daha önce Cumhurbaşkanımızın takdiri ile başkanlık geldiyse şimdi de, yaptıklarımızı halkımız beğenir Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın teveccühü ile isterlerse yeniden aday olurum. Belediyecilik ile ilgili deneyimlerim daha yeni ama şimdi sürekli çalışıyorum. Gittiğim gördüğüm herşeyin fotoğrafını çekerim. Şimdi tecrübe ettikçe belediyecilikte herşeye daha farklı gözle bakıyorum.

 

En çok tercih edilen il olacak

“Uluslararası turizm Artvin-Rize havalimanının yapılması ile büyük bir artış yaşayacak. Ovit Tüneli Karadeniz’le Ortadoğu’yu birbirine bağlayan stratejik bir bölge ve aynı zamanda taşımacılığı arttıracağı için, Karadeniz kıyısında Ovit Tünelinin bittiği yerde lojistik merkezi kurulması planlanıyor. Buda hükumetin planına girmiş. İyidere - Of arasında en büyük liman yapılacağı belirtiliyor. Rize’ye yatırımı teşvik ediyoruz.”

“KADINLARIMIZ ÇOK ÇALIŞKAN”

Karadeniz’de erkek egemenliği var ama kadın ön plandadır. Çarşamba günleri halk günümüzdür. İnanın halk gününde bize gelenlerin çoğu kadın. Kadına büyük önem veriyoruz. Kadın Sosyal Yaşam Merkezi, Rize’deki kadınlarımızın ev ekonomilerine katkı sağlayacağı ve el becerilerini geliştireceği bir yer oldu. Ayrıca kadınlarımız burada el sanatlarını geliştirebilecek, resim, müzik, yemek ve hobi kursları sergileyebiliyorlar. Yaptıkları ürünleri satacakları yeni bir yer yapıyoruz.

Rize’nin simgesi çay ve atmaca

Rize’de durup fotoğraf çekeceğiniz bir şehir simgesi yoktu. Şehrin simgelerini çeşitli yerlere yerleştirdik. İnsanlar önünde fotoğraf çektiriyor. İnsanlar ‘Çiçek, böcekle uğraşıyorsun’ diyorlar bazen ama kent budur, diğerine ‘köy’ diyoruz.

Alakasız olacak ama, Rize ile Trabzon arasındaki en önemli fark ne?

Trabzon’da herkes spor konuşuyor.. Rize’de siyaset konuşuluyor. Rize’nin özelliği bu ve bu yüzden siyasette daha öne çıkıyor.

Kentsel Dönüşüm

“Çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. 753 konutluk kentsel dönüşüm projemizi bitirdik. Hayrat bölgemizde 300 konutluk bir projenin ihalesi yapıyoruz. Rize çarpık bir kent, geldiğimizden beri düzeltmeye çalışıyorum. Allah’tan yeşili bol bir şehir görüntümüz güzelleşiyor. Yoksa Çin Seddi gibi km’lerce şehrin önü binalar yapılarak kapatılmış. Rize’nin kentsel dönüşümle yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor. TOKİ ile iş birliği ile TİMYA Vadisi projesini yaptık.“

DOLGU ALANI

Sahilde bir dolgu alanı kayıyor dendi.. Tam olarak nedir bu konu?

Kayma değil, sahilde 2-3 km’lik bir sahil bölümü dolgu alanıdır. Rahmetli başkan Ekrem Orhun tarafından zamanında doldurulmuş. O yıllarda (70’li yıllarda) yapılaşmaya açılmış. 2 bin 750 konut yaklaşık 500 işyeri bu alana eski teknoloji ile yapılmış. Şimdi bu yüzden risk taşıyor. Kamuoyuna yansıyınca bizde buradan bir ekip Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gittik konuyu aktardık. Sayın Bakanımız bizzat Rize’ye gelerek yerinde inceledi. Bu dosya şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının elinde, biz de belediye olarak ne gerekiyorsa yapıyoruz.

En çok tercih edilen il olacak

“Uluslararası turizm Artvin-Rize havalimanının yapılması ile büyük bir artış yaşayacak. Ovit Tüneli Karadeniz’le Ortadoğu’yu birbirine bağlayan stratejik bir bölge ve aynı zamanda taşımacılığı arttıracağı için, Karadeniz kıyısında Ovit Tünelinin bittiği yerde lojistik merkezi kurulması planlanıyor. Buda hükumetin planına girmiş. İyidere - Of arasında en büyük liman yapılacağı belirtiliyor. Rize’ye yatırımı teşvik ediyoruz.”

 

Soru ve Görüşleriniz