08.05.2018 17:24
SIFIR ATIK BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

 

Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap tarafından başlatılan Yerel Çevre Eylem Planı kapsamında "Sıfır Atık Projesi" bilgilendime toplantısı gerçekleştirildi.

 

Rize Ticaret Borsası konferans salonunda düzenlenen toplantıya Rize Belediyesi Meclis Başkan Vekili Sultan Yılmaz, Rize Çevre ve Şehircilik İl Müdür Hasan Bebek, Rize Belediyesi Meclis Üyeleri Zeynep Yardımcı Pilatin, Abdulkadir Öksüz ve Nuran Alim, şehirde faaliyet gösteren ilgili kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

 

Türkiye Bilim Sanayicileri Derneği'nden (TÜBİSAD) Haluk Onay yapmış olduğu sunumda elektrikli veya elektronik eşya kullanımı noktasında ve kullanım sonrasında atıkların dönüşümü ile ilgili bilgilendirmeler yaptı.

 

Onay, dizüstü bilgisayarların yüzde 98'inin dönüştürülebilir olduğunu belirterek, bir bilgisayarın üretilmesi için 1.5 ton su, 240 kilo fosil yakıt ve 22 kilo kimyasal maddenin gerekli olduğunu vurguladı.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık Yönetimi Şube Müdürü Hülya Çakır ise yapmış olduğu sunumda cam şişenin 4 bin yıl, plastik şişenin ise bin yıl boyunca doğada kaldığını söyledi.

 

Çakır, insanların kullan at kültüründen kurtulması gerektiğini, doğanın insan tüketiminin hızına artık yetişemediğini ve beşikten beşiğe adlı dönüşüm yöntemine geçilmesi gerektiğini ifade etti.

 

Çakır ayrıca dünyada ve ülkemizde sürdürülen sıfır atık sistemleri ile ilgili detaylı bilgiler aktardı.

Toplantı sonunda Başkan Kasap adına katılımcılara Meclis Başkan Vekili Sultan Yılmaz tarafından hediyeleri takdim edildi.

Soru ve Görüşleriniz