20.04.2018 14:12
YEÇEP 1. DANIŞMA KURULU TOPLANTISI YAPILDI

Rize Yerel Çevre Eylem Planı 1. Danışma Kurulu Toplantısı Kurum ve Sivil Toplum Kuruluş temsilcilerinin katılımlarıyla Rize Belediyesi Meclis Başkan Vekili Sultan Yılmaz Başkanlığında Belediye Meclis salonunda yapıldı.

Rize Belediyesi Meclis Başkan Vekili Sultan Yılmaz, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi  ( YEÇEP ) Proje Koordinatörü Doç. Dr. Ahmet Demirak, Rize Belediyesi Plan ve Proje Müdürü Mustafa Baltacı’nın katılımıyla gerçekleşen toplantıya Rize Yerel Çevre Eylem Planı 1. Danışma Kurulu Toplantısına Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinden ve çeşitli kurum ve kuruluşlardan temsilciler katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Rize Belediyesi Meclis Başkan Vekili Sultan Yılmaz, “Yerel Çevre Eylem Planları, Bölgesel Çevre Merkezleri tarafından Doğu ve Orta Avrupa kentlerinde başarı ile uygulanmakta olup, çevre sorunlarının çözümüne yönelik katılımcı bir planlama yöntemi olarak benimsenmiştir. Ülkemizde ise YEÇEP uygulamaları ile ilgili kapasite arttırma çalışmaları 2004 yılından beridir devam etmekte ve bu kapsamda çeşitli bölgesel eğitimler ve yayınlar ile bu sürece katkı sağlanmaktadır. Bizler de şehrimizin çevre ve altyapı sorunlarını çözmek ve çevresel değerlerin korunmasını sağlamak için etkin çözümler ve projeler üretiyoruz. Bizim için, kalıcı ve uzun vadeli çözümler ile çevre bilincinin geliştirilmesi, sürdürülebilir kalkınmada öncelikli konulardandır.

Doğal kaynakların hızla tüketilmesi ve çevreye verilen zararlar, insanlığın geleceğini tehdit etmektedir. Dolayısıyla çevrenin korunması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi konularında gösterilen çabalarımızın gayesi, insanlarımızın daha sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşamalarını sağlamaktır. Rize’de el birliği ile geleceğimizi inşa etmek adına ne gerekiyorsa elimizden gelenin fazlasını yapmaya devam edeceğiz.

Mevcut çevresel sorunların yanı sıra ileride karşılaşılması muhtemel çevre sorunları için, çözümü kapsamaya yönelik çalışmalarımıza paralel olarak gerçekleştirilen bu toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Rize Belediyesi tarafından yürütülen Yerel Çevre ve Eylem Planı çalışmaları için ilk olarak 6 Mayıs 2016 tarihinde halkımızı bilinçlendirmek adına Bilgilendirme Toplantısı ve Çalıştayı yapılarak Yerel Çevre ve Eylem Planı Projesi’nin Rize halkına tanıtımı yapılmış, katılan vatandaşların görüş ve önerileri alınmıştı.  Rize için çevresel sorunların belirlenmesi, ortaya konulması, çözüm yolları oluşturulması, yaşanabilir ve sürdürülebilir yeşil kentin meydana getirilmesi amacıyla şehrimizde yaşayanlarla ve paydaş gruplarla çevre yönetimi konusunda aktif katılımı sağlayacak olan YEÇEP projesi ile önemli adımlar atılmaya başlandı.

Projenin başından beri koordinatörlüğünü yapan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi  ( YEÇEP ) Proje Koordinatörü Doç. Dr. Ahmet Demirak, “Bu projenin sadece 7-8 kiilik bir ekiple bütün Rize’nin eylem planlarını ortaya koymaktan ziyade, ilde yaşayan diğer vatandaşlarımızın ve paydaş kurumların, STK’ların, Üniversitelerinde bunu sahiplenmesi gerektiğine vurgu yaparak, toplantıya gösterilen ilgi ve katılımında bunu gösterdiğini belirterek bu zamana kadar atılan adımlar ve varılacak noktayla ilgili katılımcılara bilgiler” aktardı.

İlimizde hayata geçirildiğinden projenin başladığı günden itibaren farklı kesimlerle birlikte yapılan toplantıların değerlendirilmesiyle Rize Belediyesi’nin proje çerçevesinde atmış olduğu adımlar projenin takibini yapan Rize Belediyesi Plan ve Proje Müdürü Mustafa Baltacı tarafından görsel sunum eşliğinde Rize Yerel Çevre Eylem Planı 1. Danışma Kurulu Toplantısında masaya yatırıldı.

Konuşma ve sunumların ardından toplantıda yeni fikir ve öneriler not alınarak bundan sonraki süreçte atılması gereken adımlarla ilgili fikir alışverişinde bulunuldu.

 

Soru ve Görüşleriniz