26.10.2019 13:26
ASYA PARLAMENTER ASAMBLESİ 1. YÜRÜTME KURULU TOPLANTISI RİZE’DE BAŞLADI.


İki gün sürecek olan ve 42 üye ülke ve 16 gözlemci ülke’nin katılımıyla ilk kez Rize’de gerçekleşen  Asya Parlamenter Asamblesi ( APA ) 1. Yürütme Komitesi Toplantısı Rize’de gerçekleştiriliyor.

Rize’nin tanıtımı açısından da oldukça önem arz eden toplantıya, ev sahibi olarak ilimizden Rize Valisi Kemal Çeber, Ak Parti Rize Milletvekili Muhammet Avcı, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan,  il dışından ise ( PAB ) Komisyon Başkanı Ak Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı ve ( APA ) Türk Grubu Başkanı Ak Parti Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan katıldı.

İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan Asya Parlamenter Asamblesi ( APA ) 1. Yürütme Komitesi Toplantısında protokol konuşmalarıyla devam ederken, ev sahibi olarak bir selamlama konuşması gerçekleştiren Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, ilimizin kültürel ve doğal güzelliklerinden bahsetti.

Belediye Başkanı Rahmi Metin konuşmasında,  “Asya Parlamenter Asamblesi ( APA ) 1. Yürütme Komitesi Toplantısının Rize’de yapılmasından dolayı kurula ve delegasyona teşekkür ediyorum. Bölgesel ve kıtalar arası bir çok ülke parlamentosunu çatısı altında bulunduran ve 42 daimi üyesi 16 gözlemci ülke üyesi bulunan Asya Parlamenter Asamblesine ev sahipliği yapmak bizim için gurur verici bir durumdur. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın baba ocağı Rize’de böyle bir heyeti ağırlamak bizlere onur vermektedir. Bu Meclisin hem dünya barışına hem de Asya ülkeleri arasındaki barışa katkı sunacağına inanıyoruz.  Asya insanlığın ilk kıtası ve insanlığın var olduğu, medeniyet ve kültürlerin var olduğu ilk kıta olması münasebetiyle bu salonda bulunan herkesinde bu çatı altında buluşması bizleri mutlu etmektedir.  Bu gün burada Türkiye’nin en çok yağış alan, yeşil ve mavi tonlarının en yaygın olduğu bir doğaya sahip şehir Rize’de sizleri misafir ediyoruz. Türkiye’de Çay’ın en fazla üretildiği, denizi, dağları ile turizm merkezi olma yolunda ilerliyoruz. Şehrimiz, insanıyla da başta sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere iş dünyasında, sporda, sanat camiasında bir çok yerde bulunan hemşerilerimizle de ülkemizde önemli bir konuma sahiptir. Böyle bir organizasyonun şehrimizde yapılmasında emeği geçer herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından toplantıda, APA Tüzüğü, Usül ve Kuralları  ve Mali Düzenlemelerine ilişkin verdiğini değişiklik önerileri ele alırken, APA Türk Grubunun önerisi olan   APA’nın BM Medeniyetler İttifakına üye olmasına ilişkin süreç de değerlendirilecek.

APA hakkında

Aralarında Çin, Rusya, Pakistan ve Körfez ülkelerinin de yer aldığı 42 üye ülke ve 16 gözlemci ülke parlamentosu ile 10 gözlemci örgütten oluşan APA, üye ülkeler ve Asya bölgesinde barış, refah, ekonomik ve sosyal ilişkiler konularında parlamentoların işbirliğini amaçlıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 2001 yılında Kamboçya’da yapılan genel kurul toplantısı ile APA’ya üye oldu. 2016 yılında Kamboçya’da yapılan 9. genel kurulda katılımcı ülkelerin onayıyla önümüzdeki 2 yıllık dönem için APA dönem başkanlığını TBMM aldı. Türkiye, 2017-2019 yılları arasında APA Dönem Başkanlığını yürütüyor.

 

Soru ve Görüşleriniz