08.02.2021 16:50
RİZE BELEDİYESİ TARAFINDAN DÜZENLENEN KONFERANSTA ŞEHRİN GASTRONOMİSİ KONUŞULDU…


İlimizin Tarihsel kültürünün yanında yemek kültürü ve sunumunu, “Sanat” haline getirebilmek için düzenlenmesi düşünülen “Tanıtım Festivali” öncesi Rize Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılan “Gastro Rize” konferansında çeşitli fikir ve düşünceler ortaya konuldu.

Yemek kültürümüzde bilinen damak tatlarımızın yanı sıra, bilinmeyen yemek çeşitlerimizin ön plana çıkartılması ve bunların gerek Türkiye’nin farklı illerine gerekse uluslar arası düzeyde farklı ülkelerde tanıtılması adına ileriki tarihlerde düzenlenmesi düşünülen Tanıtım Festivali öncesi düzenlenen konferansta ilgili bir çok konu masada görüşüldü.

Gastro Masa şirket yöneticisi Organizatör Gökmen Sözen’in konuşmacı olarak katıldığı konferansa Rize Valisi Kemal Çeber, Belediye Başkanı Rahmi Metin, DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman, Rize Belediyesi Meclis Üyeleri, Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamenmetoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Esra Alemdaroğlu,Turizm Dernekleri ve diğer paydaş kuruluşlarımızın temsilcileri katılım sağladı.

Düzenlenen Gastro Rize konferansının ardından ise ilerleyen süreçte Gastronomi turu düzenlenecek. Gastro Rize konferansı ile amaç Karadeniz Bölgesi’nin doğası ve eşsiz lezzetleriyle öne çıkan şehri Rize’nin yurt içinde ve dışında bir gastronomi destinasyonu olarak tanıtılmasını sağlamak, saklı kalmış lokal ürünleri, mutfak ustalarını ve ustalıklarını gün yüzüne çıkarmak, ayrıca özellikle ilimizin, Türkiye’nin çay bölgesi olduğunun altını çizmek, Anzer ve diğer balların hakettiği değeri görmesine katkıda bulunarak, ülkemizin turizmdeki otel, kafe ve restoranlarının menülerine girişlerini sağlamak.

Düzenlenen konferans ve akabinde düzenlenecek olan Gastronomi turu ile öne çıkarılan konuların başında bölgenin biyoçeşitliliği ve tarımı geliyor. Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen gurmeler, şefler ve yatırımcılardan oluşan 100 kişilik bir grupla,yerel ürün pazarları,geleneksel lokantalar gezilecek, bölgenin yemekleri, ev yemekleri tadılacak, çay hasadı zamanı çiftçiler ile buluşulacak, balıkçılar ve bölgenin gurmeleri ile sohbetler gerçekleştirilecek.

Etkinliklerde tanıtımı yapılacak konu başlıkları ise Geleneği sürdürmek ve lokal ürünleri ön plana çıkarmak, Rize’de yetişen ürünlerin çeşitliliğini ve geleneksel yemeklerin sürdürülebilirliğini artırmak, Tarım ve Turizm dinamiklerinin kullanılması, Festival kapsamında ürün çeşitliliği vurgulanması ve tarihi yerlerin görülmesi, Türkiye'de sınırlı kalmadan uluslararası anlamda Karadeniz ülkelerinin katılımını sağlamak.

Konferansta ev sahibi olarak bir selamlama konuşması gerçekleştiren Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin,” Rize Belediyesi olarak Gastronomi anlamında bölgemize ve ilimize neleri kazandırabiliriz ve ne tür bir farkındalık oluşturabiliriz anlamında çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Yörenizde coğrafi anlamda ve kültürel anlamda bir çok değer var fakat siz bunu sunamıyorsanız, insanlara anlatamıyorsanız, pazara çıkartamıyorsanız, yere saçılan parayı eğilip almasını beceremiyorsunuz demektir. Yılların getirmiş olduğu birikimle bir mutfağımız var ancak yemek kültürümüzü bir sanata çevirerek dışarıya sunabilirsek işte o zaman bölge turizm ve yatırım açısından çok cazip bir yer haline gelecektir. Gelen misafirler nerede yemek yerse yemeğimizi beğeniyor, nerede kalıyorsa orayı beğeniyor fakat bunlara biraz daha düzeltmeler yaparak geliştirmemiz, sanat içerisine olması lazım diye düşünüyorum. Var olan değerlerimizi sunabilmek adına bu toplantımızla bugün bir adım atmış olduk. Bugünkü toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

Rize Valisi Kemal Çeber konuşmasında, “Bir şehirde Gastonomi bölümünü ihmal ederseniz o şehirde turizm anlamında en önemli ayaklardan birisini boş bırakmış olursunuz. İnsanlar bir şehre gitmeden önce o yörede ne yiyebilirim gibi araştırmalar yapıyor. Bu yüzden Gastronomi anlamında üzerimize düşenin en iyisini yapma gayreti içerisinde olalım. Düzenlenen bu toplantıyla atılan bu ilk adımın şehrimiz için hayırlı olmasını temenni ediyor, toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Soru ve Görüşleriniz