02.09.2022 17:55
RİZE ENFES LEZZETLER NEFİS GASTRO RİZE FESTİVALİNE 130 BİN KİŞİ KATILDI GASTRO RİZE’DE RİZE MEYDANDAYDI

Rize Belediye Başkanı Rahmi METİN: “Gastro Rize’yi Türkiye’nin en görkemli gastronomi festivaline dönüştüren herkese çok teşekkür ediyorum. Rize enfes, lezzetler nefis. Biz bunu biliyoruz. Herkes bilecek.” Festivalin son iki gününde Sahil Otopark; kültür ve lezzet standları, fotoğraf sergisi, çocuk oyun alanları ve konserlerle gün boyu eğlenceli anlara sahne oldu.

GASTRO RİZE 2 TAMAMLANDI

Rize'nin doğası, kültürü ve yöresel lezzetlerinin tanıtıldığı GastroRize 2. Ulusal Rize Gastronomi Günleri, 28 Ağustos Pazar akşamı Sahil Otoparkı’ndaki Resul Dindar konseriyle tamamlandı. Dolu dolu 4 gün süren festivale 130 bini aşkın katılım gerçekleşti. Festivalin son iki gününde Sahil Otopark; kültür ve lezzet standları, fotoğraf sergisi, çocuk oyun alanları ve konserlerle gün boyu eğlenceli anlara sahne oldu. Festivalin alan etkinlikleri, Rize Valisi Kemal ÇEBER, Rize Belediye Başkanı Rahmi METİN, RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf YILMAZ'ın yanı sıra RTEÜ Geliştirme Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal ERDOGAN, protokol üyeleri ve binlerce vatandaşın katılımıyla başladı. Etkinlik alanında Yemek Danışmanı ve TV Programcısı Elif KORKMAZEL, NG Hotels Gastronomi Direktörü Rafet İNCE, Muutto Sahibi ve Şefi Umut KARAKUŞ, Fireroom Sahibi ve Şefi Hazer AMANİ, Şef ve TV Programcısı Türev ULUDAĞ; Rize mutfağına özgü ürünlerle workshoplar yaptı. Gün boyu müziğin hiç durmadığı alanda; İkizler DJ performansı, Usame İsmail, Murat Köse, Grup Koliva ve Resul Dindar konserleriyle Karadeniz rüzgarını festivale taşıdı.

RİZE’NİN LEZZET GEÇİDİ

GastroRize 2. Ulusal Rize Gastronomi Tanıtım Günleri kapsamında Rize’nin ünlü restoranı ve pastaneleri, ünlü ustaları, otel şefleri ve yöresel yemekler yapan kadınlarıyla Rize gastronomi şöleni sunuldu. Lahana Sarması, mısır ekmeği, hamsi koli, etli kuru fasulye, hamsi tava, turşu kavurması, balık buğlama ve daha nice Rize geleneksel mutfağının lezzetleri standları süsledi. Geleneksel ve moderni buluşturan lezzet standları ön plana çıktı. Rize mutfağının yeni nesil uyarlamalarla geliştirileceğinin vurgusunu yapan Rizeli şefler; mısır unlu laz baklavası, köri soslu mezgit dolgulu fırın palamut, balık topları, hamsili tartolet, hamsi kebabı, hamsili içli köfte ve hamsi burger gibi yenilikçi yemeklerini ikram etti. Rize’nin lezzetleri, ziyaretçiler tarafından ilgiyle karşılandı. Festival boyunca Rize’nin tatlıları da ilgi odağıydı. Laz böreği, sütlaç, Rize pepeçurası, fındıklı baklava, kabak tatlısı, enişte lokumu gibi Rize’nin geleneksel tatlıları ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Yemekler de olduğu gibi tatlılarda da yenilikçi tarifler ön plana çıktı. Yaban mersini olarak da bilinen Rize likapasıyla yapılan sütlü tatlılar, kadayıflar, enişte lokumları, dondurmalar ve coğrafi işaret tescilli Ayder Balıyla yapılan helva da büyük beğeni topladı. Yöresel lezzetlerin yanı sıra Rize’nin asırlardan bu yana taşınan el sanatları da standlarda yerini aldı. Ahşap işlemeler, sepetler, Hemşin çorapları, cam sanatı, hasır örgüler onlarca çeşit el sanatı övgüyle karşılandı. Ziyaretçiler sanatkarlarından sanatlarının inceliklerini keşfetme fırsatı buldu.

FESTİVALİN OLMAZSA OLMAZI RİZE ÇAYI

Rize çay üreticilerinin de standları festival boyunca ziyaretçilerden büyük ilgi gördü. ÇAYKUR başta olmak üzere pek çok çay firması Rize siyah çayın yanı sıra pek çok çeşit çay ürünlerini ziyaretçilerine ikram etti. Farklı hasat, üretim ve yapım türleri olan çay çeşitleri ziyaretçilerden büyük beğeni aldı. ÇAYKUR festival boyunca çay ikramında bulunurken siyah çaylı ve yeşil çaylı kurabiyeler de ikram etti. RİZE’DE ATA TOHUMLARI YETİŞİYOR

Festival alanının bir diğer dikkat çeken standı Tarım İl Müdürlüğü ve Rize Belediyesi Ata Tohum Üretim Seraları oldu. Rize’de yetişen, Rize’ye has özelliklere sahip olan birbirinden farklı türdeki patlıcanlar, biberler, domatesler ve bitkiler ön plana çıktı. Rize Belediyesinin kurduğu Ata Tohumu Serası standı içinde çay çöpünden yapılan kömürün tanıtımı da yapıldı. Yetkililer, bilinen kömürden daha fazla kaloriye sahip olan çay kömürünü tüm Türkiye’ye mal etmek istediklerini söyledi. Ayrıca seralarında ata tohumunu yaşatmak için çalışmalar yürüttüklerini ve yetiştirdikleri ata tohumu filizlerini de isteyen vatandaşlara bahçelerinde dikmeleri için hediye ettiklerini söylediler.

FESTİVALDE KARADENİZ RÜZGARLARI ESTİ

Gün boyu müziğin hiç durmadığı alanda; Usame İsmail, Murat Köse, Grup Koliva ve Resul Dindar konserleriyle Karadeniz rüzgarını festivale taşıdı. Rize halkı, büyük ilgiyle karşıladığı konserlerde doyasıya eğlendi; horon oynadı, şarkılara eşlik ettiler. Festival alanını hiç boş bırakmayan Rizeliler, müzik ve lezzet dolu festivalin tadını çıkardılar. 25-28 Ağustos tarihleri arasında Rize’nin tadı, sesi, rengi bu festivaldeydi. Bir yandan Türkiye Gastronomisinin önemli isimleri Rize’yi, yaylalarını ve lezzetlerini keşfetti; panel ve konferanslarla Rize gastronomisinin önemine, tanıtımına ve geliştirilmesine dair fikirlerini sundu. Bir yandan festival alanında sevenleriyle buluşan şefler; standlarda tadım yaptı, sevenleriyle sohbet ettiler. Rizeliler ise lezzet ve kültür standları, fotoğraf sergisi, ünlü şeflerin workshopları, gün boyu müzik ve konserlerle festival heyecanı yaşadılar. Festival, Resul Dindar konseriyle son buldu.

HERKES BİLECEK, RİZE ENFES

Geçtiğimiz yıl başlattıkları GastroRize Festivali’nin, Rize tarafından sahiplenilerek bu yıl görkemli bir şehir etkinliğine dönüştüğünü ifade eden Rize Belediye Başkanı Rahmi METİN; “GastroRize Festivali’nde maksadımız Rize’yi, Rize’nin tatlarını, kokularını, kültürlerini tanıtmak, Türkiye’yi ve dünyayı bu güzelliklere davet etmek. Önce niyetimiz vardı, geçtiğimiz yıl bu niyet fidana dönüştü. Bu fidan, Rizelilerin gösterdiği ilgiyle serpildi gelişti. Bütün şehir olarak şehrimizi tanıtmak, şehrimizin değerlerinin Rize’ye ve Rizelilere sunduğu katma değeri artırmak üzere, çıtayı biraz daha yükseğe çıkardık. Sivil toplum kuruluşlarından esnafımıza, festival meydanını dolduran çocuklara, gençlere, kadınlara, yaşlılara; bu festivale gerek katılımcı gerek izleyici olarak katılmak için diğer şehirlerden gelenlere, gastronomi profesyonellerine, konserleriyle renk katan sanatçılara, GastroRize’yi Türkiye’nin en görkemli gastronomi festivaline dönüştüren herkese çok teşekkür ediyorum. Rize enfes, lezzetler nefis. Biz bunu biliyoruz. Herkes bilecek.” dedi.

 

Soru ve Görüşleriniz