11.06.2019 08:28
BAŞKAN METİN’DEN İPSİZ RECEP’İN 91. ÖLÜM YIL DÖNÜMÜ MESAJI

 

“İpsiz Recep ya da halkın “Emice” diye hitap ettiği kahramanımız, 1862 yılında Rize'de doğmuştur. Cesareti, gözü pekliği ve ataklığı sayesinde "İpsiz" lakabını almıştır. İpsiz Recep genç yaşında çalışmak için İstanbul'a gider. İstiklal Harbi başlayınca 15 arkadaşıyla birlikte İstanbul’dan ayrılıp Kefken Adası’na gelir. Arkadaşları ile birlikte dinlendikleri bir zamanda Fransız olduğu anlaşılan bir geminin kendilerine doğru geldiğini fark eder. 15 arkadaşı ile birlikte gemiyi çevirip teslim alırlar. Gemiyi Sakarya Nehrine kadar getirip zamanın Karasu Bucak müdürüne teslim ederler.  Bu hareketinden sonra İpsiz Recep Karasu’da karargâh kurup Ankara ile irtibat sağlar. Ankara Hükümeti kendisine Milis Kuvvetleri Komutanlığı olarak Yüzbaşı rütbesini verir. İpsiz Recep arkadaşlarıyla beraber Karasu ve civarının savunmasını ele alır. Müslüman halka zulmeden Rum çetelerine karşı Kuvayi Milliye saflarında başarıyla karşı koymuştur. İpsiz Recep dürüstlüğü ve mertliği sayesinde, etrafındakilerin takdirini toplayıp sözü geçen kişi durumuna gelmiş, halkın sevgisini kazanmıştır.

İstiklal savaşında iç ve dış düşmanlara karşı, İpsiz Recep ve mahiyetindekiler, vatan ve millet bütünlüğümüzü korumak için kıyasıya mücadele etmişlerdir. Kendisine mükâfat olarak verilen arazinin büyük kısmını topraksız halka dağıtıp ona layık görülen istiklal madalyasına karşın ‘Ben madalya için değil, milletim için savaştım’ demiştir. Savaş sonunda ise; vatan için vazifesini yapmış bir insan huzuruyla, silahını duvara asarak köşesine çekilir. Vasiyeti üzerine Karasu şehir mezarlığına defnedilir.

Bugünkü bağımsızlığımızı İpsiz Recep gibi, vatan millet bütünlüğümüzü korumak için savaşmış insanlara borçluyuz. Rizeli Milli kahramanımız, Milis Yüzbaşı İpsiz Recep’in vefatının 91. Yıl dönümünü rahmet ve minnetle anıyor, bütün şehitlerimize ve kahramanlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz. Tüm varlıklarını ortaya koyarak mücadele eden ve ruhumuza ahenk veren bu kahramanlarımızın torunları olmaktan kıvanç ve gurur duyuyoruz.”

 

 

Soru ve Görüşleriniz