12.06.2020 15:44
PAŞAKUYU DERESİ ISLAH ÇALIŞMALARI KAPSAMINDA 300 METRELİK KISIM TAMAMLANDI…

Rize Belediyesi ile DSİ Genel Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürütmüş olduğu Paşakuyu deresi Islah çalışmaları kapsamında Menderes Bulvarından Atatürk Caddesine kadar yaklaşık 300 metrelik kısmın genişletme çalışmaları tamamlanırken, kalan kısımlarda çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

Önceki yıllarda su taşkınlarının yoğun yaşandığı ve en son 2019 yılında Rize Sağlık Kompleksi önünde taşma sonucu dükkanları su basmasının ardından DSİ ile koordineli şekilde köklü bir çalışma içerisine giren Rize Belediyesi, önceden genişlik ve yüksekliği 1 metre 90 santim ile 1 metre 70 santim olan Paşakuyu deresini yağışlı havalarda artan su debisine yetebilecek hale getiriyor.


Önceden temizlik için içerisinde iş makinesinin giremediği kapalı menfez dere yatağında başlatılan çalışmalar çerçevesinde genişliği 4 metreye, yüksekliği ise 2.5 metreye çıkartılıyor. Yenilenen menfezde 50 metre arayla bırakılan müdahale boşlukları sayesinde iş makineleri rahatlıkla girip temizlik yapabilecek.

Ayrıca çalışmalar kapsamında eski menfez içerisinden geçen ve suyun akışına engel olabilecek diğer altyapı tesisatları dereden uzaklaştırılarak ayrı bir hatta taşındı. Çalışmalarda Atatürk Caddesi kısmına gelinirken, son yapılan kazı esnasında dere yatağı içerisinden çıkan dev ağaç kökü ise görenleri şaşkına çevirdi. Oldukça büyük bir yapıya sahip olan ağaç kökü iş makinesi vasıtasıyla kenara alındı.


RÜSUBAT ÖNLEYİCİ “TERSİP BENDİ” YAPILDI…

Paşakuyu deresi ıslah çalışmaları çerçevesinde şehir merkezi güzergahında devam eden genişletme çalışmaları devam ederken, diğer yandan artan su debisinin getirebileceği ağaç, balçık, taş ve benzeri malzemelere karşı önlem amaçlı şehrin üst kısmında Rüsubat önleyici “Tersip Bendi” yapıldı. Oluşturulan “Tersip Bendi” sayesinde suyun taşıyabileceği kütük ve benzeri kaba malzemeler menfeze düşmeden süzgeçlenerek tıkanmaların önüne geçilecek.



Soru ve Görüşleriniz